Αναπόσπαστο Κομμάτι της Ελληνικής Γης

Ανεξάρτητα εάν την πρώτη ελιά στην Ελλάδα την έφερε η θεά Αθηνά όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος, ή ο Κέκροπας από την Αίγυπτο το 1557 π.Χ. πρίπου, ή ο Ηρακλής από τον ποταμό Ίστρο (Δούναβη ) όπως αναφέρει ο Πίνδαρος, η ελιά βρήκε στον Ελλαδικό χώρο και στο ελληνικό κλίμα το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξή της. Βρήκε επίσης και έναν λαό να συνδεθεί απόλυτα μαζί της.

Σε τόσο μεγάλη εκτίμηση είχαν την ελιά οι αρχαίοι Έλληνες ώστε της απέδωσαν θεϊκή προέλευση και την προστάτευσαν με αυστηρούς νόμους. Και πώς να μην είναι έτσι, εάν αναλογιστεί κανείς ότι γι΄αυτούς η ελιά ήταν τροφή, ζεστασιά, φωτισμός, νόμισμα, έπαθλο, ξυλεία, καθαριότητα, καλλωπισμός, φάρμακο, μέσο προστασίας από το κρύο, οπλισμός, ομορφιά στις πόλεις, πηγή πλούτου αλλά και πηγή έμπνευσης στις τέχνες και στα γράμματα. Λάδι ελιάς χρησιμοποιούσαν στις ιεροτελεστίες, κλαδιά ελιάς έφεραν στις νίκες και τις μεγάλες δημόσιες γιορτές όπως τα Παναθήναια και τα φύλλα ελιάς είχαν σαν φυλακτά στην προσωπική τους ζωή. Η ελιά και τα προίόντα της συνόδευαν τους αρχαίους Έλληνες από την στιγμή της γέννησής τους μέχρι και τον θάνατό τους.

(από το βιβλίο στοιχεία ελαιοκομίας του Γεωργίου Δ. Κωστελένου-Γεωπόνου (Φ.Π.) Α.Π.Θ. )

Στη σημερινή εποχή, την εγκατελειμένη από θεούς και αγίους, η αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρει στους αγρότες οικονομικά οφέλη, όταν ξεριζώνουν τους εκαντονταετείς ελαιώνες τους (βλέπε μονή Πρεβέλης στην Κρήτη). Πρέπει να κατανοήσουμε πως αυτά τα αρχαία, μεγαλόπρεπα δένδρα είναι μέρος της εθνικής κληρονομιάς της Ελλλάδας, όπως ακριβώς οι βυζαντινές εκκλησίες και ο Παρθενώνας.

Σήμερα η ελιά ευδοκιμεί και παράγει , όπου μπορεί να την φθάσει η αναπνοή της θάλασσας, δηλαδή στον νησιωτικό χώρο και το παράλιο της στεριανής Ελλάδας. Κατά συνέπεια υπάρχει η ζώνη καλλιέργειας της ελιάς, καταναλώσεως του ελαίου, του πολιτισμού γενικά της ελιάς, ο οποίος δεν αφορά μόνο τη διατροφή αλλά και συνήθειες που προκύπτουν από τις αντιηλήψειες των ανθρώπων για την ελιά ως δένδρο και για το λάδι ως το κύριο προϊόν της.

Copyright 2020 www.melasoil.gr. All rights reserved.

Πολιτική για τα μπισκότα (cookies)Πολιτική Απορρήτου
conceived by artstudio Powered by Selector Connect