Ελιά το Μονοπάτι του πολιτισμού

ΕΛΙΑ: ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Αειθαλές και υπεραιωνόβιο, το ελαιόδενδρο, με την πάροδο των αιώνων, σκέπασε ολόκληρη την Μεσόγειο.

Ελιά και Μεσόγειος, δύο παλιές γνώριμες σε μια μοναδική αρμονική συνύπαρξη, απόλυτα συνδεδεμέντες και ταυτισμένες κάτω από έναν ήλιο, που τις παρακολουθεί εδώ και αιώνες να πλέκουν έναν ιδιαίτερο πολιτισμό, το πολιτισμό της Ελιάς, κομμάτι του Μεσογειακού Πολιτισμού.

Συνδέθηκε με την αρχή της εμφάνισής του στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, με τους αρχαιότερους πολιτισμούς, αναβλάστησε και ευδοκίμησε, για να αποτελέσει τη βασικότερη καλλιέργεια του μεσογειακού κόσμου. Ως προς τον ακριβή τόπο καταγωγής του, έχουν διατυπωθεί διάφορες εκδοχές, οι οποίες ως προς το γεωγραφικό εντοπισμό δεν παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις.
Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, η ελιά πρωτοπαρουσιάστηκε στις περιοχές της Συρίας και της Μικράς Ασίας.
Μία άλλη θεωρία αναφέρει ότι τα πρώτα ελαιόδενρα εμφανίστηκαν στην Αίγυπτο και στην Αιθιοπία. Απο όπου και ξεκίνησε η σταδική εξάπλωση της ελαιοκαλλιέργειας, με πρώτο σταθμό την Κύπρο και κατόπιν χάρη στους Φοίνικες, πέρασε στις ακτές της Βόρειας Αφρικής.
Τέλος σύμφωνα με την τρίτη εκδοχή, ο γεννέθλιος τόπος της ελιάς εντοπίζεται στην Βόρεια Συρία, για να μεταφερθεί από εκεί πρώτα στα νησιά του Αιγαίου, στη συνέχεια στην ηπειρωτική Ελλάδα και αργότερα στις ελληνικές αποικίες της Ιταλίας και της Σικελίας, καθώς και στην Σαρδηνία. Μετά από αυτήν την πρώτη διάχυση, η διάδοσή της στην υπόλοιπη ευρωπαική ήπειρο, ήταν πλέον θέμα χρόνου.

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ

Η έλευση της ελιάς στον ελλαδικό χώρο, σύμφωνα με την αρχαιοελληνική μυθολογική παράδοση, ήταν αποτέλεσμα θεϊκής περέμβασης.
Ο πιο γνωστός μύθος που σχετίζεται με την ελιά είναι αυτός του αγώνα που έδωσαν ενώπιον του βασιλιά της Αθήνας Κέκροπα, ο Ποσειδώνας και η Αθηνά, για την ανάληψη της προστασίας της πόλης . Το δώρο της Αθηνάς προς την πόλη ήταν ένα δένδρο ελιάς. Η θεά κέρδισε τον αγώνα και έγινε έτσι η προστάτιδα της πόλης. Όπως μάλιστα αναφέρει ο Ηρόδοτος (ΗΡΟΔΟΤΟΣ V 82), μέχρι την ημέρα που η Αθηνά δώρησε την πρώτη ήμερη ελιά στην Αθήνα, δεν υπήρχαν πουθενά αλλού ελιές στην γη. Από τότε αυτή η ιερή ελιά που βλάστησε κοντά στο Ερεχθείο, επάνω στον ιερό βράχοο της Ακρόπολης , έγινε το σύμβολο της πόλης.
Σημαντικός είναι και ο μύθος που συσχετίζει την ελιά με την γέννηση του θεού Απόλλωνα στη Δήλο και αιτιολογεί την λατρεία τοτυ ελαιόδενδρου της Δήλου, ως ιερού δένδρου. Ο μύθος αναφέρει πως κατά την ώρα της γέννησης του Απόλλωνα, η μητέρα του Λητώ στηρίχτηκε σε μια ελιά. Τη στιγμή που γεννήθηκε ο θεός του φωτός τα φύλλα της ελιάς έγιναν χρυσά("... χρύσειον δ\' εκόμησε γεννέθλιον έρνος ελαίης ...") (Καλλίμαχος, Εις Δήλον IV 262)

Copyright 2020 www.melasoil.gr. All rights reserved.

Πολιτική για τα μπισκότα (cookies)Πολιτική Απορρήτου
conceived by artstudio Powered by Selector Connect