Ιστορία

Το λάδι από τα πανάρχαια χρόνια χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή αρωμάτων.
Οι Έλληνες έβαζαν αρωματισμένο λάδι όχι μόνο στο σώμα τους αλλά και στα μαλλιά τους και πιθανόν στα ρούχα τους.

Η παραγωγή αρωματικού λαδιού στην Ελλάδα μαρτυρείται  στη μυκηναϊκή εποχή από τις πινακίδες Γραμμικής Β΄της Πύλου. Επίσης ο Θεόφραστος στο έργο του \"Περί Οσμών\" και ο Διοσκουρίδης σώζουν πληροφορίες για τα υλικά και τις συνταγές παραγωγής αρωματικού λαδιού.

Για τον καλλωπισμό χρησιμοποιούσαν το καλύτερο ποιοτικό λάδι.
Το φύλαγαν δε σε  ειδικά σκεύη, όπως ψευδόστομους αμφορείς και αρύβαλους.
Επίσης με αρωματισμένο λάδι  άλειφαν το σώμα των νεκρών αφού πρώτα το έπλεναν.

Στην Ιλιάδα αναφέρεται ότι η Αφροδίτη άλειφε καθημερινά το σώμα του Έκτορα με λάδι από αμβροσία και  τριαντάφυλλα, για να προστατεύεται όταν τον έσερνε ο Αχιλλέας στο άρμα του.

Οι Ασκληπιάδες,
στο Ιερό του Ασκληπιού, είχαν την ιδιότητα ιερέως και ιατρού, παρείχαν δε ιατρική θεραπεία με την χρήση ελαιολάδου  και  ψυχοσωματική αγωγή  μέσα  σε ένα ωραίο φυσικό περιβάλλον, υγιεινό κλίμα, ψυχαγωγία και λατρεία. Στον ιερό τόπο  συντελείτο μια συμπαντική πληρότητα, σε κάθε έναν που εισέρχετο σε μια τέτοιου είδους μυσταγωγία.

Στην νεότερη ιστορία, οι μικρασιάτισσες γυναίκες χρησιμοποιούσαν το ελαιόλαδο, ως βασικό προϊόν για την παρασκευή καλλυντικών και αρωμάτων του σώματος.

Στην κορυφή όμως όλων βρίσκεται η παρασκευή του  Αγίου Μύρου το οποίο , όπως αναφέρεται παρασκευάζεται ακόμα και σήμερα, από ειδικό αρωματοποιό,
αναμεμειγμένο με αρωματικές ουσίες, που συμβολίζουν τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. όπως ακριβώς και στην αρχαιότητα.

Το ελαιόλαδο, πράγματι, χάρη στα προστατευτικά λιπαρά που περιέχει, προστατεύει την επιδερμίδα από τις οξειδωτικές βλάβες  που προκαλεί  η μόλυνση του περιβάλλοντος.

Έχει αναζωογονητικές, ενυδατικές και απαλυντικές ιδιότητες και για το λόγο αυτό το χρησιμοποιούσαν σε πολλές κρέμες, σαπούνια και αρώματα, αλλά και για μυστηριακή χρήση.

Copyright 2020 www.melasoil.gr. All rights reserved.

Πολιτική για τα μπισκότα (cookies)Πολιτική Απορρήτου
conceived by artstudio Powered by Selector Connect